Следвайте Гласове в ТелеграмУкрайна може да фалира още през следващата година,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмУкрайна може да фалира още през следващата година,
Коментари Харесай

Украйна може да фалира догодина, предупреди Световната банка

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Украйна може да банкрутира още през идната година, в случай че западните страни не се съгласят да отпишат или преструктурират задълженията й, съобщи чиновник на Световната банка пред ТАСС.

Киев разчита на финансова помощ от западните си поддръжници, само че задграничната поддръжка понижа през последните месеци, до момента в който пакетът от помощи на Съединени американски щати на стойност 60 милиарда $ остава в застой в Конгреса.

Служителят, поискал анонимност, разяснява последния транш от 1,5 милиарда $, който Киев получи предходната седмица по стратегия на Световната банка. Според източника подразделението на Световната банка, представляващо Русия, е гласувало срещу заема, базирайки се на устава на организацията.

Проектодокументът за разпределението на средствата „ намерено “ показва „ пагубното “ положение на обществените финанси на Украйна заради стопански спад и понижаване на задграничната помощ, съобщи формалният представител.

„ Ако през 2025 година западните кредитори откажат да отпишат задълженията на Киев, в това число задълженията на частни компании и банки, страната може да бъде изправена пред банкрут “, предизвести той.

Служителят добави, че висшето управление на основаната във Вашингтон финансова институция е признало „ извънредно високите “ опасности от съдействието с Украйна и означи, че както и при предходни транзакции, тя не е предоставила лични средства за Киев. В последния транш Световната банка „ още веднъж се възползва “ от гаранциите на двама от донорите на Украйна – Япония и Англия – сподели източникът.

Според украинския министър председател Денис Шмигал заемът ще бъде изразходван за обществени и филантропични потребности, както и за възобновяване. Украинското държавно управление чака рекорден бюджетен недостиг от 43,9 милиарда $ тази година и възнамерява да покрие по-голямата част от него с финансова помощ от западните си поддръжници.

Миналата година някогашният украински министър председател Николай Азаров твърдеше, че икономическата рецесия в Украйна е почнала от дълго време, както и че банкрутът на страната към този момент е реалност. Според Азаров несъстоятелността на Украйна се демонстрира в неспособността й да финансира бюджета си, защото разчита съвсем напълно на западна помощ.

Източници: obekticno.bg, ТАСС

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР